Κυριακή 22 Απριλίου 2018

Ανατροπή

Μία ακόμη δράση, στα πλαίσια του Δικτύου "Γλώσσα και Τέχνη: εικόνες και ιστορίες", πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο στην τάξη.
Προβάλαμε στον βιντεοπροβολέα το έργο του Βίνσεντ Βαν Γκογκ "Αγροικία στη Προβηγκία" (1888), ένα από τα λιγότερο γνωστά έργα του. 

Αγροικία στην Προβηγκία, Βίνσεντ Βαν Γκογκ, 1888

Παρατηρήσαμε την ηρεμία του τοπίου, συζητήσαμε για τον καλλιτέχνη και το
συγκεκριμένο έργο του και το περιγράψαμε.

Τι συμβαίνει ξαφνικά;

Η ερώτηση κινητοποίησε την φαντασία των παιδιών, τα οποία δημιούργησαν 
την παρακάτω ιστορία: 

"Ήταν καλοκαίρι και είχε πολύ ζέστη όταν ξαφνικά φύσηξε ο αέρας πάρα πολύ δυνατά και τα δέντρα λύγισε ο κορμός τους και έσπασε και ένα δέντρο. Τα λουλούδια τα πήρε ο αέρας. Ο άνθρωπος, που τον λέγαν Κώστα, περπάτησε προς τα πίσω, τον πήρε κι αυτόν ο αέρας. Ο καιρός χάλασε, έφυγε ο ήλιος και ήρθαν και τα σύννεφα και έπεσε βροχή. Και ένας κεραυνός δυνατός. Ένας σίφουνας χάλασε τα στάχυα, που έκανε τόση ώρα να τα μαζέψει ο Κώστας. Έπεσε και μία αστραπή και πήρε φωτιά ένα δέντρο. Ένας άλλος κεραυνός, χάλασε το φράχτη. Από το δέντρο πήρε φωτιά το σπίτι και ο Κώστας έτρεξε να σβήσει τη φωτιά με το λάστιχο. Πήρε το λάστιχο και κουβάδες με νερό και ποτιστήρια και έσβησε τη φωτιά."

Την επόμενη ημέρα, συζητήσαμε και πάλι την ιστορία, βλέποντας πάντα τον πίνακα και αποφασίσαμε να τη ζωγραφίσουμε πάνω σε ένα σκίτσο που διατηρούσε τις βασικές γραμμές του έργου τέχνης.



Και να τα αποτελέσματα :









                       


Η ιστορία μας έγινε και κόμικς! Αφού μελετήσαμε μέσα στην τάξη βιβλία και περιοδικά κόμικς και παρατηρήσαμε την τεχνική τους, τα παιδιά ζωγράφισαν σε συνέχειες την ιστορία του Κώστα του αγρότη και "έγραψαν" λεζάντες (καταγραφή νηπιαγωγού) περιγράφοντας με λίγα λόγια την εικόνα που δημιούργησαν. Στο τέλος, τις βάλαμε τη μία δίπλα στην άλλη, έτσι ώστε να δίνεται η ροή και η συνέχεια της ιστορίας. 


  


 

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεισμός! Σεισμός! Μην σε πιάνει, όμως, πανικός!

 Τις προηγούμενες ημέρες στην τάξη μας, ασχοληθήκαμε με το γεωλογικό φαινόμενο του σεισμού. Τι γνωρίζουμε για τον σεισμό; Το ιστόγραμμα δείχ...