Κυριακή 31 Μαρτίου 2019

Λαϊκή παράδοση

Σε συνέχεια της θεματικής προσέγγισης για την 25η Μαρτίου και της επίσκεψης στο λαογραφικό μουσείο της Πέλλας, ασχοληθήκαμε με το θέμα της λαϊκής παράδοσης και της σημασίας της για την διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και κατανόησης της ιστορίας του τόπου μας και της συνέχειας του χρόνου.
Παρακολουθήσαμε στον βιντεοπροβολέα την παρουσίαση που ετοίμασα και που είχε σαν θέμα τα εκθέματα του λαογραφικού μουσείου Πέλλας, τη σύγκριση ανάμεσα στα αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι του χθες με αυτά που χρησιμοποιούν σήμερα, με σκοπό τα παιδιά να επαναφέρουν στη μνήμη τους σχετικές εικόνες και συζητήσεις.

Την παρουσίαση μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ

Κατόπιν στα παιδιά δόθηκε το παρακάτω φύλλο αξιολόγησης, με αντιστοίχιση των αντικειμένων του τότε και του τώρα.










Ο κ. Αργύρης Νινιατσούδης, με την ιδιότητα του ως δάσκαλος παραδοσιακών χορών και εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Λαογραφικού Ομίλου Πέλλας "Η Ανατολική Ρωμυλία", επισκέφθηκε την τάξη μας. Μαζί του έφερε την παραδοσιακή φορεσιά των γυναικών (ελεύθερων και παντρεμένων - γιορτινή ενδυμασία), την οποία φορέσαμε στην μεγάλη κούκλα μας (ενθύμιο παλαιότερων προγραμμάτων του σχολείου μας).  Η Ολυμπία -έτσι ονομάσαμε την κούκλα μας με την παραδοσιακή φορεσιά), κοσμεί την τάξη μας, 
αρκετές μέρες τώρα.

Η Ολυμπία.

Ο κ. Αργύρης μας μίλησε για τα μέρη της ενδυμασίας, την "τσούκνα", το πουκάμισο, τον κεφαλόδεσμο, την "μπάπκα", την ποδιά και τα κοσμήματα. 
(περισσότερες πληροφορίες για την συγκεκριμένη παραδοσιακή ενδυμασία, μπορείτε να βρείτε εδώ).






Στη συνέχεια, χορός! Ο κ. Αργύρης ως χοροδιδάσκαλος παραδοσιακών χορών, δίδαξε στα παιδιά βασικές κινήσεις υπό τον ήχο παραδοσιακών τραγουδιών.














Ευχαριστούμε πολύ τον Πολιτιστικό Λαογραφικό Όμιλο Πέλλας "Η Ανατολική Ρωμυλία" για την παραχώρηση της παραδοσιακής φορεσιάς και ιδιαίτερα τον κύριο Αργύρη Νινιατσούδη, για αυτή την επίσκεψη στην τάξη μας και για όσα προσφέρει για τη διάσωση και διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Επηρεασμένοι από αυτά που μας είπε ο χοροδιδάσκαλος, την επόμενη μέρα συνεχίσαμε τους παραδοσιακούς χορούς, αυτή τη φορά όμως με δραματοποίηση! 

Χορέψαμε το "Ωραία που 'ναι η νύφη μας"










Χορέψαμε το 'Ένα νερό κυρά Βαγγελιώ"










Χορέψαμε το "Καμάρι που 'χει ο τσέλιγκας"







Και φυσικά, τα αγαπημένα μας "Μήλο μου κόκκινο" και 
"Μια γριά μπαμπόγρια"










Με τα τραγούδια αυτά, οπτικοποιημένα πια, ασχοληθήκαμε στις ελεύθερες δραστηριότητες.








Στη συνέχεια, θελήσαμε να διαβάσουμε και πάλι τα "Ελληνάκια" της Ευγενίας Φακίνου, αυτή τη φορά όμως σταθήκαμε ιδιαίτερα στην εικονογράφηση του βιβλίου, που είναι εμπνευσμένη από κεντήματα και υφαντά 
της ελληνικής λαϊκής τέχνης.
Είδαμε από κοντά και παρατηρήσαμε κεντήματα.








Και στο τέλος, δημιουργήσαμε κι εμείς σε χάρτινους δαντελένιους δίσκους 
ελληνική παραδοσιακή λαϊκή τέχνη, 
μελετώντας σχετικά βιβλία.






















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεισμός! Σεισμός! Μην σε πιάνει, όμως, πανικός!

 Τις προηγούμενες ημέρες στην τάξη μας, ασχοληθήκαμε με το γεωλογικό φαινόμενο του σεισμού. Τι γνωρίζουμε για τον σεισμό; Το ιστόγραμμα δείχ...