Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2019

Δανειστική βιβλιοθήκη

Η δανειστική βιβλιοθήκη του σχολείου μας έκανε έναρξη της κανονικής της λειτουργίας, την Παρασκευή που μας πέρασε. Τα παιδιά έχουν ήδη δανειστεί βιβλία με θέμα τα μέσα μεταφοράς από την Κεντρική Βιβλιοθήκη της Έδεσσας, καθώς και μία σειρά βιβλίων με χριστουγεννιάτικη θεματολογία. Ήρθε όμως η ώρα να δανειστούν βιβλία παιδικής λογοτεχνίας από τη βιβλιοθήκη του σχολείου μας.
Για τη φετινή χρονιά, τα δανειζόμενα βιβλία δεν θα συνοδεύονται από ένα απλό φύλλο χαρτιού, πάνω στο οποίο τα παιδιά θα ζωγραφίζουν ό,τι τους έκανε εντύπωση από την ιστορία που διάβασαν. Κάθε βιβλίο θα συνοδεύεται από ένα φύλλο αξιολόγησης της όλης διαδικασίας και θα έχει άμεση σχέση με το περιεχόμενο του βιβλίου. Τα παιδιά θα μπορούν να το συμπληρώσουν, χρησιμοποιώντας διάφορα υλικά : μαρκαδόρους, ξυλομπογιές, κηρομπογιές, νερομπογιές, υφάσματα, ανακυκλώσιμα υλικά, ψαλίδια, κόλλες κλπ. Όπως επισημαίνεται και στο σημείωμα προς τους γονείς : "Πρόκειται για μία στοχευμένη δράση με σκοπό την εξάσκηση της παρατηρητικότητας των παιδιών, της κατανόησης των κειμένων,  την ανάπτυξη της αντίληψης και της κριτικής ικανότητας, την τήρηση οδηγιών, την εξάσκηση της λεπτής κινητικότητας, την ανάπτυξη της γραφής και της ικανότητας δημιουργικής έκφρασης." 
Εννοείται πως τα φύλλα αξιολόγησης έχουν προαιρετικό χαρακτήρα, προτείνονται στα παιδιά και δεν επιβάλλονται με κανέναν τρόπο. Όλα έχουν παιχνιώδη χαρακτήρα και βασίζονται στις ήδη υπάρχουσες ικανότητες και σε δεξιότητες που έχουν ήδη καλλιεργηθεί στην καθημερινότητά μας στο νηπιαγωγείο.


Στη συνέχεια, παρουσιάζονται τα βιβλία 
και τα αντίστοιχα φύλλα αξιολόγησης :


         


                                 
       




                                     
          













                             
     






                             
          





     





           



  


       



                         
     


       


         



                





                   


           
       





           

Τα παιδιά επιλέγουν κάθε Παρασκευή το βιβλίο της αρεσκείας τους, εντοπίζουν στο βιβλίο της βιβλιοθήκης μας τη φωτοτυπία του εξώφυλλου και συμπληρώνουν στην πίσω σελίδα της φωτοτυπίας το όνομά τους, την ημερομηνία δανεισμού και επιστροφής (με σφραγίδα). Αυτή είναι η διαδικασία δανεισμού των βιβλίων.













Τα παιδιά βοήθησαν με μεγάλη προθυμία στο στήσιμο της γωνιάς της βιβλιοθήκης της τάξης, τοποθετώντας τα βιβλία στη θέση τους, που προσδιορίζονται 
από τη φωτοτυπία του εξώφυλλου, κάνοντας αντιστοιχίσεις.












Διασκεδάζοντας στη γωνιά της βιβλιοθήκης.






Καλές αναγνώσεις, λοιπόν!



















                                               





4 σχόλια:

Σεισμός! Σεισμός! Μην σε πιάνει, όμως, πανικός!

 Τις προηγούμενες ημέρες στην τάξη μας, ασχοληθήκαμε με το γεωλογικό φαινόμενο του σεισμού. Τι γνωρίζουμε για τον σεισμό; Το ιστόγραμμα δείχ...